Aquest dijous 5 de març s’ha celebrat el primer CityShakers Summit a la Universitat Pompeu Fabra, a Barcelona, al que hem pogut assistir alguns membres d’Altru.

CityShakers es una iniciativa d’innovació social oberta, destinada a millorar la ciutat de Barcelona i recolzar les solucions més prometedores als problemes plantejats, des de la perspectiva dels espais urbans de futur, ciutats i barris resilients, l’acció climàtica inclusiva i el benestar ciutadà. És un projecte impulsat per les entitats JCDecaux, Ashoka i DOT Coop que, de manera conjunta, treballen en la visibilització de reptes socials i la creació d’una plataforma de solucions innovadores.

Al llarg de la trobada s’han presentat els projectes finalistes del premi Voice, dotat amb una campanya de comunicació a nivell espanyol i internacional, equiparable amb una campanya d’abast a 15 milions d’individus, i del premi Up!, dotat amb 9.000€ per destinar a un projecte “best practice” en marxa a la ciutat de Barcelona, que compti amb un impacte concret i mesurable.

El projecte guanyador del premi Vocie ha estat l’entitat Hàbitat 3, dedicada a facilitar l’accés a l’habitatge a col·lectius de persones en situació vulnerable. Natalia Martinez, la responsable de captació d’habitatges, ha explicat que actualment gestionen uns 500 habitatges i s’han fixat com a objectiu doblar aquesta xifra. Afirma que el premi els servirà captar més propietaris, que vulguin tranquil·litat a l’hora de posar en lloguer el seu habitatge, amb la garantia de cobrament, i alhora que prioritzin l’impacte social i col·lectiu per sobre del benefici econòmic. Hàbitat 3 també té projectes relacionats amb la rehabilitació de pisos, realitzats per persones amb dificultats d’accés al mercat laboral, i que a més responen als criteris d’eficiència energètica, per reduir l’impacte al medi ambient dels habitatges a la ciutat i, alhora, reduir la pobresa energètica. Es tracta, per tant d’un projecte social, ambiental i de reinserció.

La iniciativa guanyadora del premi Up! ha estat el projecte Mesh, una iniciativa de SokoTech, dirigida a formadors que treballen amb joves en programes per la inclusió social, amb la voluntat de posar en marxa una experiència escalable a biblioteques, ateneus, centres cívics, escoles i altres equipaments públics. Es tracta d’un programa formatiu online i d’accés universal basat en la filosofia Maker, i les eines ètiques de codi obert. Cristina Checa directora de projectes ha explicat que el projecte persegueix la voluntat de que la ciutadania es replantegi el seu consum, el reciclatge i la reutilització dels productes. Amb el premi es proposen reconvertir la seva plataforma, per a que deixi de ser unidireccional i esdevingui col·laborativa, una veritable xarxa de suport per educadors.

Barcelona CityShakers

En el marc de l’esdeveniment també s’han donat a conèixer altres projectes finalistes, com el Life Study Cohort, presentat per Jordi Sunyer, Cofundador de ISGlobal, que estudia l’impacte de la contaminació ambiental sobre el fetus d’una dona embarassada i l’evolució cognitiva dels infants fins els 3 anys. A Altru ja coneixíem el projecte i el passat 18 de febrer vàrem fer un donatiu a l’entitat de la quantitat recaptada a l’esdeveniment que vàrem realitzar relacionat amb la mobilitat sostenible, al mes de desembre de 2019.

Una altra iniciativa relacionada amb la pol·lució atmosfèrica, en concret al barri de l’Eixample de Barcelona, és Ei!xample respira. Carina Torres ha presentar la iniciativa veïnal, a través de la qual es fa pressió a les administracions per reduir la pol·lució ambiental del barri. Des de la vessant tecnològica, Aldo Sollazzo, fundador de Noumena, ha presentat el projecte BCN mapping, gràcies al qual un robot pren informació de la vegetació de la ciutat per mesurar el context agrícola urbà. La informació serveix per avaluar l’impacte de la vegetació en l’aire i la regulació de la temperatura dels ecosistemes urbans. D’altra banda, Eva Vilaseca defensava la iniciativa Parking Day Barcelona, nascuda al 2005 a Sant Francisco i estesa a Barcelona des de 2013. Aquesta consisteix en l’organització d’un esdeveniment anual que transforma de manera efímera places públiques d’aparcaments en parcs, jardins i altres formes d’ús de l’espai públic. En relació a la reducció del desaprofitament alimentari a la ciutat, Toni Llull ha presentat l’empresa que ha co fundat, IEsoEs, que rescata més de 500kg de fruites i verdures que han estat descartades pels majoristes i les converteix en sucs i batuts. Per últim, Mohamed El Amrani, ha presentat el projecte BCN4all de la cooperativa Suara, que cerca estendre els serveis d’atenció a persones amb dependència no només pels residents a la ciutat, sinó per aquelles persones que venen a visitar-la, fent de Barcelona una ciutat de turisme inclusiu.  

El jurat estava format per persones de diferents perfils i entitats: Eduardo Elosegui, cofundador d’Alwa, dedicada a oferir suport als joves a través del desenvolupament de competències d’emprenedoria social; Jorge Rovira, director executiu Upsocial, entitat que promou la innovació social i la seva escalabilitat com a resposta als problemes socials crítics; Cristian Palazzi, director d’impacte del mitjà PlayGround; Júlia Lopez, Directora europea regional a C40cities, la xarxa de ciutats compromeses amb abordar el problema del canvi climàtic; i Anna Majó, Directora d’innovació digital a Barcelona Activa.