El passat 18 de febrer vam fer entrega dels 315,45€ a ISGlobal, amb l’objectiu d’ajudar-los a seguir treballant en la seva tasca d’afrontar els reptes de la salut i l’impacte de la contaminació en el nostre dia a dia. Aquesta quantitat va ser recaptada durant l’últim afterwork d’Altru dedicat a la mobilitat sostenible. A l’acte hi va assistir els membres de la junta d’Altru (Guillermo Velasco, Oriol Alba i Laura Sallent) i representants d’ISGlobal (Carolyn Daher i Ioar Rivas)

“Hem de deixar de veure la mobilitat només en termes del trajecte més ràpid del punt A al punt B.” Carolyn Daher, coordinadora de la iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut, confirmava així una de les conclusions que vam extreure de la taula rodona sobre mobilitat sostenible que Altru va organitzar el passat 12 de desembre.

A més de l’eficiència temporal, la mobilitat té potencial per incorporar beneficis en termes de salut, lleure i cohesió social. De mitjana dediquem 22 minuts al dia a trajectes habituals: anar a la feina, deixar els nens a l’escola, anar al gimnàs. Però, i si els aprofitéssim per fer alguna cosa més que desplaçar-nos? 22 minuts al dia per fer exercici, llegir o trucar als amics?

A diferència d’altres iniciatives d’ISGlobal, la de salut urbana no té un sistema de gestió pública al que abocar directament les seves troballes. És per això que dediquen gran part dels seus esforços a fer difusió i a conscienciar de l’impacte que tenen, per exemple, les decisions de mobilitat que prenem a diari.

Un dels estudis del programa BREATHE va observar que la qualitat de l’aire que respiraven els alumnes de dues escoles ubicades a diferents punts de la ciutat tenia un impacte directe sobre el seu desenvolupament cognitiu. Aquells alumnes que respiraven un aire menys contaminat obtenien millors resultats en les proves. “Estem generant desigualtat amb la contaminació atmosfèrica”, rebla Ioar Rivas, investigadora postdoctoral.

Diferència entre el desenvolupament cognitiu dels/les infants en una escola amb alts índexs de contaminació atmosfèrica (línia inferior) en contraposició al desenvolupament cognitiu dels/les infants en una escola amb índexs baixos de contaminació (línia superior)

Ara bé, des d’ISGlobal son conscients de que, tot i la importància de que els ciutadans estiguin conscienciats, cal que l’entorn contribueixi a facilitar que prenguin decisions saludables i sostenibles. És per això que a partir de la seva recerca també han elaborat un llistat d’indicadors que permeti als Plans d’Ordenança Municipal (POMs) incorporar elements de salut urbana a la planificació de les ciutats, complint així amb el seu mandat de fer de pont entre la recerca acadèmica i l’administració pública.